Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Özyeğin' de Araştırma

Özyeğin' de Araştırma

Özyeğin Üniversitesi “odağında öğrencilerin dönüşümü ve verilen eğitimin ve üniversite deneyiminin mükemmelliği olan bir girişimci araştırma üniversitesi” olma misyonu ile yola çıkmış ve emin adımlarla bu hedefe doğru ilerlemektedir.

Özellikle son stratejik plan olan 2024-2029 Stratejik Planında Üniversite vizyonunun ana bileşenlerinden biri olarak “bilimsel, sosyal ve ekonomik global etkisi yüksek bir girişimci araştırma üniversitesi olmak” tanımlanmıştır. Bu stratejik plana göre ÖzÜ’de araştırma yönetimi “Araştırma ortamını en üst seviyeye taşıyarak, global problemlere çözüm üreten ve evrensel bilime katkı sağlayan girişimci bir araştırma üniversitesi olarak konumunu güçlendirmek” vizyonu çerçevesinde kurgulanmıştır. Bu yaklaşımı etkin bir şekilde hayata geçirebilmek için Araştırma ve Geliştirme yürütme ve süreçleri 2024-25 akademik yılı itibari ile oluşturulan Araştırma, İnovasyon ve Etkiden Sorumlu Rektör Yardımcılığı (VPRII) tarafından yönetilmektedir. Bu yeni rektör yardımcılığının ana misyonu, Üniversitede yapılan araştırma ve inovasyon çalışmalarını yönlendirmek, bunların etkilerini ölçerek stratejik planda belirlenen global etkisi ve katma değeri yüksek çalışmaların yapılmasını sağlamaktır. Bu bağlamda araştırma ve inovasyona dokunan birimler olan lisansüstü programlar, araştırma merkezleri ve teknoloji transfer ofisi ile yakın çalışmaktadır.

Kurumda araştırma faaliyetleri fakülteler, enstitüler, uygulama ve araştırma merkezleri, araştırma laboratuvarları aracılığıyla yürütülmektedir. Araştırma ve inovasyon üç temel destek üzerine kurulmuştur: araştırmacı insan kaynağı, araştırma altyapısı ve araştırma fonları. Bu üç temelden herhangi birindeki zayıflık araştırma ekosisteminin verimsiz çalışmasına ve dolayısı ile araştırma etkinliğinin düşük olmasına neden olacaktır. VPRII’ın öncelikli görevi bu üç temel unsurun doğru yapılandırıldığından emin olmak ve işleyiş mekanizmalarını doğru kurgulamaktır. Bu üçlünün en önemli parçasının araştırmacı insan kaynağı olduğu düşünüldüğünde, fakülteler öğretim üyeleri ile ve enstitüler yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile bu eko sisteminin insan kaynağını sağlamaktadırlar. Bu nedenledir ki araştırmacı bir akademik kadro ve bu kadroya destek veren iyi Yüksek Lisans ve Doktora programları Araştırma Üniversitelerinin en önemli unsurlarıdır. Bu araştırmacı insan kaynağının araştırmalarını yapabilmesi için gerekli olan araştırma altyapısı ise merkezler ve araştırma laboratuvarları aracılığı ile sağlanır. Üçlünün son parçası ise güncel araştırmaların sürekli yapılabilmesi ve bu araştırmaların ulusal ve uluslararası işbirlikleri ile yapılabilmesi için gerekli olan fon kaynağına ve işbirliğine ulaşılmasını sağlayan Bilgi, Teknoloji Transferi ve Girişimcilik Direktörlüğü (BTTG) birimidir. Bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), Girişimcilik Merkezi ve Openfab barındıran BTTG, araştırma ve inovasyon faaliyetlerinin teşvik edilmesi, ÖzÜ araştırmacılarının ulusal ve uluslararası destek mekanizmalarından en üst seviyede yararlanması, üniversite sanayi işbirliğinin artırılması, fikri ve sınai mülkiyet haklarının yönetilmesi ve girişimcilik konularında destekler sağlamaktadır. Mali İşler bünyesinde yer alan Proje Yönetim ve Kontrol Birimi ise ayrı bir profesyonel ekip ile projelerin tüm muhasebe, raporlama, denetim ve kontrol süreçlerinin yürütülmesi, üniversite araştırma performansının mali verilerinin raporlaması süreçlerinde özelleştirilmiş hizmet sunmaktadır.